Vámosudvarhely (Odrihei) a Kis-Küküllő jobb partján, Kóródszentmárton és Küküllőszéplak szomszédságában fekszik.

A falu neve a korai okiratokban különböző változatokban jelent meg: 1332-ben Oduorbed, Udurffel, 1390-ben Odowarhel, 1414-ben Vdurhel, 1420-ban Vamuswduarhel, 1587-ben Vamod Udwarhelly.

Az 1332-es pápai tizedjegyzék szerint, akkor már plébániatemploma volt a falunak. Benedek nevű papja 20 dénárt, majd 13 dénárt fizetett.

Az egykori templom korán elpusztulhatott, mert későbbi adat nem őrződött meg róla. Talán annak helyét jelzi a faluvégi temető dombján álló harangláb.

A reformátusoknak kezdetben itt csak magánlakásból kialakított imaházuk volt. Az ötvenes évekig az egyházközség a küküllőszéplaki egyházhoz tartozott.

A falu mai temploma 1955-ben épült.

Az egyházközségnek egy harangja van. Azt az unitárius felekezettel együtt használják, mivel az unitárius egyházközségnek is van egy harangja. Így a két harang vasárnaponként együtt hívogatja istentiszteletre a falu magyar ajkú lakóit. Mindkét harang a temetőben lévő haranglábban található. Jelenleg, a kóródszentmártoni anyaegyház leányegyházaként működő gyülekezet 83 lelket számlál.

Írj egy hozzászólást